Marktaandeel top 10 omvormerfabrikanten groeit naar 86 procent

Wereldwijd werd er afgelopen kalenderjaar volgens marktonderzoeksbureau Wood Mackenzie door omvormerfabrikanten 333 gigawatt aan omvormers uitgeleverd. De top 10 zag zijn marktaandeel daarbij met 4 procent groeien.

Huawei marktleider

De top 5-fabrikanten – Huawei, Sungrow, Ginlong Solis, Growatt en GoodWe – verscheepten samen meer dan 200 gigawatt omvormers en waren goed voor 71 procent van de totale wereldwijde verzendingen van pv-omvormers in 2022, een groei van 8 procent ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar.

Marktleider Huawei zag zijn leveringen groeien met 83 procent – in de top 10 kende enkel Sofar een procentueel sterke groei – en runner-up Sungrow met 56 procent. Voor het achtste achtereenvolgende jaar bleven Huawei en Sungrow de markt aanvoeren en samen namen ze meer dan 50 procent van de wereldwijde markt voor hun rekening. Huawei heeft daarbij een marktaandeel van 29 procent en Sungrow van 23 procent.

Chiptekort

De pv-industrie zag de leveringen volgens het marktonderzoeksbureau onder meer zo snel groeien doordat het aan de coronapandemie gerelateerde chiptekort en andere uitdagingen in de toeleveringsketen afnamen.

De regio Azië-Pacific (APAC) was goed voor 50 procent van de wereldwijde verkopen en kende een groei van 44 procent tot een omvormervermogen van 130 gigawatt. China leidde de APAC-markt en nam in de regio 78 procent van de zendingen voor zijn rekening. Europa was goed voor 28 procent van de wereldwijde omvormermarkt met 92 gigawatt aan verzendingen, een groei van 82 procent op jaarbasis.

 

Bron: Solarmagazine.nl - Edwin van Gastel

Meer nieuws

Slotshow ESDEC Solarbus Tour
Slotshow ESDEC Solarbus Tour
26/04/2024

Kom jij samen met ons vieren? Sluit op 31 mei aan bij de slotshow van de Esdec Solar Bus-tour.

Kom langs en ontdek tijdens het evenement hun volledige assortiment.

Teruggave BTW NL op thuisbatterij
Teruggave BTW NL op thuisbatterij
09/02/2024

Voor een thuisbatterij bestaat er op dit moment geen subsidie in Nederland. Toch is er sinds kort een groot financieel voordeel beschikbaar. Je kan de 21% btw over zo’n accu helemaal terugkrijgen via de Belastingdienst. Hoe zit het nu met de btw-regeling over een volledige zonnepanelen-installatie (incl. batterij)? 

SolarSolutions Amsterdam
SolarSolutions Amsterdam
07/02/2024

Op 19, 20 en 21 maart is de Solar Solutions beurs terug in Expo Greater Amsterdam: de grootste solar-vakbeurs van Noordwest-Europa. Meer dan 500 innovaties en ruim 100 praktische seminars over de nieuwste ontwikkelingen rondom energieopslag, slimme producten, en een steeds breder aanbod aan zonnepanelen.